Gerincferdülés és ami mögötte van

Ismeretterjesztő kiadványunkat 2014-ben jelentettük meg először 1000 példányban és miután ez elfogyott, 2019-ben megjelent a második, változatlan kiadás szintén 1000 példányban.

A könyv első felében szakmai cikkek olvashatók a gerincferdülés konzervatív és műtéti kezeléséről, többek között: a gerincferdülés definíciója, típusai; a konzervatív kezelés részletes bemutatása (a korzettek hatásmechanizmusa, a mozgásterápia célja és helye a kezelésben), a műtéti kezelés alapvető kérdései (a sebészi beavatkozás célja, típusai, műtéti tájékoztató stb.).

A könyv további részében kitérünk a gerincferdülés kapcsán a pszichés jellemzőkre (kamaszkor, a szülő szerepe, a kezelés elfogadtatásának nehézségei, a sorstárs közösség jelentősége, a műtéti kezelés pszichés aspektusai stb.), illetve néhány speciális kérdésre (korzettviselés kisgyermekkorban, a műtéti határon lévő gyermekek helyzete stb.) és praktikus kérdésekre is válaszolunk mindkét kezelési mód kapcsán.

Könyvünk összefoglalója a Vertebra Alapítvány betegsegítő tevékenységének, s a velünk dolgozó szakembereknek azt a szemléletmódját adja vissza, amelynek középpontjában mindig a gyermek/páciens áll. Kiadványunkat elsősorban az út elején állóknak ajánljuk: friss diagnózist kapott gyermekek szüleinek, konzervatív kezelésben résztvevő vagy műtét előtt álló gyermekeknek és családjaiknak, de ugyanúgy felnőtt pácienseknek is, és természetesen a kezelést végző szakembereknek és segítőknek is.

Hogy mi van, mi lehet a gerincferdülés mögött?
Lehet sokkoló felfedezés a gerinc kóros elváltozásáról és lehet a diagnózis nyomán fellépő riadtság. Lehet elkeseredettség, mert a feladat – műanyag fűzőt viselni egész álló nap, éveken át – első pillanatban testileg és lelkileg is lehetetlennek tűnik a gyermekek számára. Súlyos esetben sokórás, kockázatos műtét következhet és vele a félelem, hiszen a fémimplantátumok miatt egy egészen más élet képe rajzolódik ki. A megváltozott test, a kialakult deformitás szégyenérzetet, sérült önértékelést formálhat belül. Megannyi lelki teher. Ugyanakkor van mögötte – ma már – mosoly is, felszabadultság és közösségi élmény.
A „nem vagyok egyedül” érzése és öröme. Egy folyton változó, mégis stabil közösség, amely hálót tart a benne levőknek és támaszt nyújt az újaknak. Találkozási lehetőségek vannak, ahol a terhek lerakhatók, a félelmek feloldódnak és ahol kiderül: együtt könnyebb.
Van olyan érzelmi, lelki támogatás, amellyel a kezelés élhetőbben végigvihető, s amelynek köszönhetően a gerincferdülés mögött nem alakul ki olyan szomorúság, amely az egész későbbi életre árnyat vethet. Ez a legfőbb üzenete ennek a könyvnek.

ÁRA: 900 Ft

ÉRTÉKESÍTÉSI MÓDOK:
– Személyesen megvásárolható: SALUS Orthopedtechnika Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 1.
– Megrendelhető az alábbi űrlap kitöltésével. Postai költséget nem számítunk fel. A szállítás GLS futárral történik.