A szerzőről

Schuster Barbara – A Gerincferdülés és ami mögötte van és A hátam mögött című könyv szerzője, a Scoli magazin szerkesztője

Bemutatkozás

„Veleszületett gerincferdülésemnek (congenitalis scoliosis) már kisgyermekkoromban is volt jele, de tinédzserkoromra jelentős gerincdeformitást is okozott. Állapotommal nem tudtak mit kezdeni a szakemberek sem kiskoromban, később a kamasz éveimben, végül a felnőttkorom elején. Dr. Jeszenszky Dezső adott elsőként helytálló szakvéleményt, majd operált meg 2002-ben Svájcban (Kantonspital, St. Gallen).  Ekkor már 25 éves voltam. A műtét bravúros eredményt hozott, aminek nem mond ellent, hogy tizenegy évvel később, 2013-ban az eljárást egy kisebb beavatkozással folytatni kellett (Zürich, Schulthess Klinik). Ma is panasz- és fájdalommentes életet élek, egészséges embernek gondolom, érzem magam (a hátamban lévő 14 csavar és 2 rúd ellenére is). Az első műtét, a gyógyulásom katartikus hatással volt rám, és nem csak a testemet, de a lelkemet is átformálta. Hatással volt az életem szinte minden területére. Ebben operáló orvosom személyiségének, betegközpontú hozzáállásának, elkötelezettségének is nagy szerepe volt. Az operáció után szinte azonnal keresni kezdtem a sorstársaknak való segítés lehetőségeit, 2004–2005-ben már önkénteskedtem ezen a területen, majd a dr. Jeszenszky Dezső által 1990-ben alapított Vertebra Alapítvány munkatársa lettem 2006-tól. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolára azért jelentkeztem, hogy jobb segítő lehessek. Ez az iskola alapvetően formálta át a világlátásomat. A mindennapokban, a munkámban még mindig motivál az, hogy megköszönjem operáló orvosomnak mindazt, amit értem, és más gerincbetegekért tett és tesz.”

(részlet a Hátam mögött című könyvből)

Szakmai önéletrajzi adatok

Végzettség: Gyógypedagógus, pszichopedagógus –   ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola, 2007 szakdolgozat: Gerincferdülés lelki megközelítésben  (a témában ez volt a legelső publikálás)

Munkahely:  VERTEBRA Alapítvány 2006-tól

Alapítványi feladatok

 • egyéni tanácsadás, pszichés támogatás
 • műtéti felkészítés, kísérés
 • közösségi élményterápiás programok szervezése
 • rendezvény-, programszervezés; koordinálás
 •  kapcsolattartás, fórumok, orvos-beteg találkozók szervezése
 • adminisztrációs, ügyviteli, pályázatokkal és sajtómegjelenésekkel kapcsolatos feladatok ellátása, nemzetközi kapcsolatok ápolása, társszervezetekkel való kapcsolatfelvétel
 • nyári és téli Scoli-táborok szervezése gerincferdüléssel kezelt gyermekek és felnőttek részére (szervezés, adminisztráció, szakmai vezetés, lebonyolítás)
 •  előadások, tanfolyamszervezés
 • szakmai anyagok, tájékoztatás, ismeretterjesztő kiadványok, edukáció
 • szakmai kapcsolattartás és együttműködés elősegítése 
 • szakorvosi rendelések, műtétsorozatok szervezése, (2017–2019 között scoliosis műtéti koordináció – Pécsi Egyetem Ortopédiai Klinika); külföldi gyógykezelés szervezésének elősegítése
 • weboldal, közösségi média

Előadások

Schuster Barbara – Nagy Szilvia: A lelki támogatás a scoliosis kezelésében (Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusa, 2006., Budapest)

Schuster Barbara – dr. Fazekas Béla: A lelki támogatás szerepe a gerincferdülés műtéti kezelésénél (Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusa, 2011. Debrecen)

Schuster Barbara – Marlok Ferenc: A közösség erejéből építkezve (Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusa, 2011. Debrecen)

Schuster Barbara – Marlok Ferenc – dr. Fazekas Béla:  Gerincferdülés és ami mögötte van (Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusa, 2012. Győr)

Schuster Barbara: A rezíliencia képességének mozgósítása a gerincferdülés kezelése során (Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusa, 2015. Sárvár)

Schuster Barbara-dr. Tunyogi-Csapó Miklós: A csigolyafejlődési rendellenességgel élő gyermekek támogatása a Vertebra Alapítvány tevékenységében (MOT, 2019, Bp) 

SMA Magyarország Alapítvány, 2019.05.18. kongresszusa: Pszichés támogatás a gerincferdülés kezelése során 

Továbbképzéseken, szakmai tanfolyamokon rendszeres részvétel, előadás.

Szakmai elismerések

Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Mo.Társasága 2009. évi László Gergely  Pályázat, különdíj A gerincferdülés lelki megközelítése című dolgozatért

Richter-Aranyanyu Szakmai díj, Egészségügyi szakdolgozó kategória, 2014.

Szakdolgozati konzultáció

Schulcz Orsolya (Az idiopathias scoliosis műtéti kezelése a fizioterapeuta szemszögéből c. szakdolgozat – Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, 2009)

Jakabné Virág Ibolya (A gyermekkori gerincferdülés kialakulásának okai, korai felismerése, megelőzése és lelki problémái (a népegészségügyi program tükrében)” c. szakdolgozat – PTE-ETK, 2009)

Gajdács Adrienn (A korzett és aki benne van c. szakdolgozat – Budapesti Műszaki Egyetem, 2011)

Hunyad Emese Virág (Schroth-torna és a testkép kapcsolata – szakdolgozat, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, 2015. )

Pintér Anna (A Schroth-terápia szerepe a gerincferdülés kezelésében és a testkép változásában, szakdolgozat, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, 2015.)